Valentin-nap, mint a szerelmet támogató szellemi időszak


A mai világban nincs könnyű helyzete a valódi párkapcsolatban gondolkodó embernek, mert az igaz párkapcsolat szeretetalapú és az emberi értékeken nyugszik. Az emberi értékek pedig ma nem igazán népszerűek, azok megtartása az ember életében gyakran kihívást jelent. Hiszen az ember sokszor maga sem tudja pontosan, mit jelent például az önzetlenség a gyakorlatban, így akár a párkapcsolatban. Hol van a határ az önzetlenség és önfeladás között? Mit jelent a valódi alázat egy emberi kapcsolatban? Mit jelent a másikhoz való odafordulás, együttérzés? És hogyan válhat mindebből, lelki értelemben, kihasználhatóság, sebezhetőség?

Ez olyan, mint egy tánc: az összhang, az együttműködés megteremtése, ráadásul mozgás közben, igen nehéz feladat, komoly odafigyelést igényel. Ha sikerült, akkor pedig törekedni kell a fenntartására, amely egy törékeny egyensúlyi állapot, amíg a két fél meg nem tanul teljesen összedolgozni. Ezt tanulni kell, mint ahogyan mindent az életben. Vagyis az emberi életet magát is tanulnia kell annak, aki a mélyére szeretne látni a titkoknak. A párkapcsolat is egy ilyen terület, ahol az embernek meg kell tanulnia „kiművelnie” magát az emberi értékek terén, tehát nemesebb lélekké kell válnia ahhoz, hogy boldogabb párkapcsolatban élhessen. A szerelem életterülete az a terület, amely a legkönnyebben érzékelhető módon áll kapcsolatban a jellemmel, a belső erkölcsiséggel. A jellem fejlődése pedig magával hozza a kapcsolati lehetőségek fejlődését is.

A párkapcsolat tehát egy olyan életterület, ahol az ember a leginkább megtapasztalja az életet, mint tükröt önmagával kapcsolatban, és ezért ebbe a tükörbe gyakran nem kellemes belenézni. A párkapcsolattal kapcsolatos harag, fájdalom, ellenkezés ezért igen erős sok emberben, így a párkapcsolat összességében manapság nem nevezhető egy „egyszerű” életterületnek. Aki érzékeli mindennek a „kisugárzását, energiáit”, az tudja, hogy sokszor van jelen a világban egyfajta párkapcsolat-ellenes energia, éppen azért, mert ez a terület nem könnyű és sok feldolgozatlan fájdalmat hordoznak magukban az emberek ezen a téren.

Valentin-napon ez a párkapcsolat-ellenes energia, ez a feszültség csökken, ezért ez az időszak nagyon alkalmas arra, hogy az ember ráhangolódjon a szerelemre és egy kicsit fellélegezzen a lénye így tavasz előtt. Tehát ez az időszak igen alkalmas arra, hogy az ember lénye megnyíljon a párkapcsolat lehetősége előtt.